fbpx

Screening pentru stroke

    • Stroke poate se apara acut "accident vascular cerebral", care in 24 de ora dispara, sa-u simptomele ramane cu semne leziuni ale nervilor. In general se revina cu o mai grava efectiuna.

      AVC-ul este un accident vascular cerebral subit. El poate prezenta simptome trecătoare (dispar în 24 de ore) sau poate duce la sechele permanente ale sistemului nervos. De regulă recidivează după prima formă într-una mai gravă. Prin eliminarea factorilor de risc pericolul apariției accidentului vascular cerebral poate fi redus semnificativ.

      Screening-ul AVC-ului este trecerea în revistă, printr-o cooperare dintre medic și pacient, a factorilor de risc în vederea reducerii sau chiar eliminării acestora, iar în cazul în care a existat un episod de AVC anterior, se investigează simptomele temporare sau permanente ale sistemului nervos. Pe baza acestora poate fi planificat tratamentul primului accident, respectiv tratamentul prevenirii recidivei.
      Examinarea factorilor de risc ce pot fi influențați de medic și pacient
      1. Screening-ul hipertensiunii arteriale: măsurarea ocazională (la nevoie periodică sau cu monitorizare de 24 de ore) a tensiunii arteriale. Screening-ul de laborator – din sânge – a bolilor secundare hipertensiunii arteriale: tulburări funcționale ale rinichilor, a ficatului, aciduremie.
      2. Screening-ul diabetului zaharat: Analiza de laborator a glicemiei sanguine și urinare.
      3. Surplusul de greutate corporală: determinarea indicelui de masă corporală.
      4. Screening-ul calcifierii, stenozei arterelor cerebrale: examinarea ecografică a arterelor carotide cervicale și a venelor, examinarea vaselor fundului de ochi.
      5. Screening-ul valorii patologice a lipidemiei: determinarea în laborator a componentelor lipidemiei.
      6. Screening-ul bolilor cardiace cu potențial de creștere a incidenţei AVC: cord mărit, defecte mitrale, aritmii, dislipidemii, alimentarea cu sânge a mușchilor cardiaci, stare post infarct miocardic: examen cardiologic, EKG.
      7. Coagulabilitatea mărită a sângelui cauzează cel mai des AVC-ul. Investigaţia constă într-un screening din sânge: hemograma, leucocite, hematii, trombocite, fibrinogen.
      8. Administrarea de tablete anticoncepționale cu conținut de hormoni: în cazul în care se asociază cu alți factori favorizanți.
      9. Trecerea în revistă a acuzelor și simptomelor temporare sau permanente ale sistemului vascular cerebral: examen neurologic și anamneză.
      Atragerea atenției în primul rând asupra factorilor de risc ce pot fi influențați de pacienți:
      10. Fumatul regulat
      11. Consumul excesiv de alcool
      12. Aport excesiv de sare
      13. Lipsa exercițiilor fizice
      Factori de risc neinfluențabili:
      14. Vârsta: incidența accidentelor vascular-cerebrale crește odată cu înaintarea în vârsta. De aceea, devine și mai importantă reducerea celorlalți factori favorizanți, amintiți mai sus. Peste 45 de ani se recomanda control anual.
      15. Sexul pacientului. La bărbați incidenţa accidentelor vascular-cerebrale este ceva mai mare.
      Locul controlului: Aranyklinika, 6720 Szeged, Arany János u. 14.
      Controlul este efectuat de grupul de medici specialiști ai Aranyklinika.

      Programări: (36) 20/573 54 34


    Departamente


    • Analize de laborator

      Teste larga de labor din singe, in fiecare zi de lucru, numai pentru punctie trebuie sa platiti. Rezultatul este gata in 48 ore.
      Mai departe
    • Pachete de filtrare

      Va ajutam pastrarea sanatatii! Pachete complete de screening pentru femei si barbati.
      Mai departe
    • Specialitati

      Aranyklinika va ofera o gama larga de teste! Investigațiile noastre speciale!
      Mai departe