fbpx

Alergologie

  • Frecvenţa bolilor alergice este în creştere în întreaga lume, acestea fiind boli care afectează un număr mare al populaţiei.
   Alergologie

   Alergia este o reacţie exagerată a sistemului imunitar la substanţe care în mod normal, nu provoacă nici un răspuns în organism. Aceste substanţe se numesc alergeni – de exemplu: polenul, părul de animale, acarieni, insecticide, diverse microorganisme, produse alimentare, produse farmaceutice, produse chimice, etc.

   Simptomele variază foarte mult, în funcţie de partea corpului implicată în reacţia alergică.

   • În cazul implicării tractului respirator inferior, alergenul poate provoca simptome de astm: dificultăţi de respiraţie, tuse, wheezing.
   • Reacţii alergice cutanate sunt reprezentate de eczeme sau urticarie.
   • Alergenii din aer (ex. polen sau acarieni) determină inflamarea căilor respiratorii şi a ochilor. Rinita alergică se poate manifesta prin strănut, congestie nazală, pierderea simţului olfactiv. Conjunctivita alergică este un al doilea simptom în asemenea cazuri, manifestată prin: inflamaţia ochilor, lăcrimare, iritaţie
   • Reacţia anafilactică este cea mai gravă manifestare alergică, care necesită intervenţie de urgenţă, este datorată generalizării reacţiei alergice la întreg organismul

    

   Identificarea alergenilor e foarte importantă în tratamentul alergiilor. Pentru aceasta se folosesc teste de provocare cutanată şi teste serologice. Testele provocate cutanată constau în zgârierea sau puncţionarea pielii, urmate de introducerea unei cantităţi foarte mici de extract alergenic. După un timp apar reacţii vizibile care ne indică dacă pacientul este sau nu alergic la substanţele respective.

   Diagnosticarea alergiei se poate obţine şi prin teste serologice, mai ales la persoanele la care testele cutanate nu pot fi efectuate (vârsta mică a pacientului, sau tratament cu anumite medicamente, alergii anterioare grave, urticarii).
   Prin testul serologic se măsoară cantitatea de anticorpi IgE. Interpretarea rezultatului se face după 2 săptămâni.

   ARANYKLINIKA dispune de specialişti, pentru identificarea diferitelor alergii ale organismului.

   Teste alergologice

   La Aranyklinika există posibilitatea efectuării unor teste alergologice din sange prin cele mai moderne si precise metode. Poate fi identificată aproape întreaga gamă de polenuri și alţi alergeni, inclusiv alergenii alimentari. Există chiar și posibilitatea determinării alergiilor alimentare încrucișate care provoacă multe neplăceri. De asemenea efectuăm și teste dermatologice.

   • Alergia incrucisata

    Reactivitatea incrucisata, care in limbajul de zi noi numim alergie incrucisata este un fenomen biochimic. Unele substante care sunt similare in structura la alergeni se pot provoca reactii alergice sau amplifica simptomele alergice. De exemplu, daca o persoana este alergic la pelin, atuncia sa nu mininca telina deoarece aceste plante inrudite pot declanșa aceeasi reactie ca pelinul.

   • Test de epicutan dentare

    De multe ori vedem pacienții care sunt sindroame alergice gasit dupa un tratament stomatologic. Pentru a preveni acest lucru, ar fi trebuit efectuat inainte de test de alergie tratament dentar este un test care epicutan materiale metalice si plastice dentare. La scurt timp dupa instalarea unei proteze scumpe indica faptul ca pacientul este alergic la oricare dintre componentele protezei.

   • Test de intoleranță alimentară (IgG4)

    Nu puteti gasii cauza de ce va doare stomacul, simtiti faltulenta? Sau de multe ori va doare capul, sint eruptii cutanate, va mininca peilea, aveti eczema si in continuare simtiti oboseala, viata este incomfortabil? Daca medical Dumneavoastra nu gaseste cauza, exista o buna seansa ca toate aceste lucruri un aliment este responsabil.

   • Test de piele (testul prick)

    Diferite alergeni inhalative si nutritive punem pe piele, si dupa o anumita perioada citim rezultatele. Rezultatul este destul de sigur. Linga medicamentel anitihstamine nu va putem realiza analizele. La Aranyklinika 50 de tipuri de alergeni putem examina.

   • Teste specifice de alergie din singe se face cu IgE

    Testul se poate examina din singe. La numeroși alergeni ne putem uita, linga testul de piele putem analiza. La Aranyklinika sint disponibile teste alimentare (teste inhalative), dupa anamneza va putem ajuta in selectie care test e cel mai referos la Dumneavoastra. Cu testele incrucisate va putem ajuta care alimnete nu puteti folosii in perioada de alergie.

   • Testul Epicutan

    Daca apare o reactie alergica a pielii, este important sa se afle ce cauzeaza simptomele. Scopul studiului este de a determina materialul sensibilitatea in contact cu pielea pacientului.

   Determinare IgE specific de alergeni.
   Testul se face din sânge. Din mostra sanguină pot fi determinați numeroși alergeni. De aceea, pe lângă testul cutanat tradițional, se recomanda si determinarea IgE.
   Avantaje:

   • Poate fi efectuat și la copiii mici, unde efectuarea testului cutanat are impedimente tehnice;
   • Poate fi efectuat și în cazul pacienților care iau medicamente antialergice;
   • Poate fi efectuat și în sezonul alergiilor;
   • Este informativ chiar și în caz de imunoterapie;
   • Simptomele dermatologice grave nu pot fi un obstacol în efectuarea examinării;
   • Apariția socului anafilactic este exclusă, iar bolnavilor care au suferit un şoc anafilactic le recomandăm dozarea IgE din sânge pentru determinarea alergenului.

    

   La Aranyklinika vă stau la dispoziție panouri alimentare și panouri de inhalare, din care alegerea se face după anamneza înregistrată de la pacient. În cazul bolilor alergice cunoscute exista posibilitatea determinării alergenilor încrucișați, ceea ce poate reprezenta un real ajutor în modul de viață.
   Pacienţii noştri primesc rezultatele, prin e-mail, în termen de o săptămână de la recoltarea analizelor de sânge.
   Metoda este acceptată de Societatea Maghiară de Alergologie și se corelează bine cu testul Prick.

   Testul cutanat
   Pe antebraț aplicăm diferiți alergeni inhalatori și alimentari și după un anumit timp de așteptare citim rezultatele. Metoda este destul de sigură. Dezavantajul este că nu poate fi efectuat în timpul tratamentului cu antialergice. La Aranyklinika există astfel posibilitatea determinării a 50 de tipuri de alergeni.

   Ce este alergia?

   Alergia este considerata o boala sistematica aparuta in momentul nasterii, ea poate fi considerata ca o „greseala” a sistemului imunitar, fiindca ea se manifesta drastic cu substantele „nevinovate” provanite din mediul inconjurator. Acestea se numesc alergeni. Sistemul umanitar produce anticorpi impotriva alergenilor, schimba reactia organismului si apar diferite moduri de alergie. Putem spune ca alergia este ereditara, dar ea depinde de mediul in care traim si de modul de viata. Alergiile pot avea un caracter mai lent, dar pot fi si foarte drastice, pot duce la moartea pacientului.

   Alergia este ereditara?

   Da, tendinta de alergie. Copii care au tendinte de alergie pot provoca simptome. Chiar daca nimeni de familie nu are alergie, 10-15 % este probabilitatea ca copilul sa fie alergic. Daca mama este alergica aceasta probabilitate creste la 30-50%, iar in cazul cind ambii parinti sunt alergici riscul este de 70-80%.

   Cum pot afla daca copilul meu are alergie, si ce fel de alergie? Ce investigatii se fac in acest caz?

   Primul lucru si cel mai important este anamneza profunda, ea cuprinde toate informatiile in vedera stabilirii unui diagnostic precis.

   Cele mai importante intrebari:

   • cand au aparut primele simptome?

   • simptomele sunt vizibile pe tot parcursul anului sau se pot lega la numai o perioada de cateva luni

   • cand se vad agravari in starea de sanatate

   • aceste agravari se pot lega de anumite evenimente?

   Pentru diagnostizarea alergiei se fac anumita teste:

   • testul cutanat

   • testul serologic (nu in toate cazurile)

   Testul cutanat se efectueaza pe brat, consta prin zgarieturi sau impunsaturi pe care se pun picaturi de diferiti alergeni. In caz de alergie aceste impunsaturi se inrosesc si cresc in cantitate. Marirea lor arata intensitatea sensibilitatii. Sint cazuri cand acest test cutanat nu se poate efectuat, din cauza unui tratament medicamentos (antihistamine, steroide, urticarii) atunci se aplica testul serologic.

   Efectuearea unui asemenea test cutanat vizibil este simplu, dar ea necesita pregatire speciala pentru evaluarea corecta a rezultatelor.

   Ce este reactia incrucisata?

   Studiile specifice au aratat ca persoanele alergice la polen pot fi alergici si la anumita alimente (fructe, zarzavaturi, samburi, seminte). Daca consuma din aceste alimente apar simptomele orale: i se umfla bu za, simte mancarima in gura si in gat, apar simptomele dermatologice, cele astmatice si chiar intestinale (dureri de burta, greata, voma ). Reactie incrucisata poate apare si intre folosirea alimentelor, fructelor exotice si intre latex (cauciucul natural).

   Reactia alergica cea mai grava este cea anafilactica (anafilaxia), care necesita interventie de urgenta, poate duce chiar si la moartea pacientului.


  Departamente


  • Analize de laborator

   Teste larga de labor din singe, in fiecare zi de lucru, numai pentru punctie trebuie sa platiti. Rezultatul este gata in 48 ore.
   Mai departe
  • Pachete de filtrare

   Va ajutam pastrarea sanatatii! Pachete complete de screening pentru femei si barbati.
   Mai departe
  • Specialitati

   Aranyklinika va ofera o gama larga de teste! Investigațiile noastre speciale!
   Mai departe